Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. november 18., vasárnap

Gerbeaud, azaz zserbó - klasszikus karácsonyi sütemény

 
Első igazi klasszikus karácsonyi süteményként az egyik kedvencemet, a gerbeaud-ot, a.k.a zserbót készítettem el, ami nélkül el se tudom képzelni a karácsonyi készülődést. A Gerbeaud Cukrászdáról szóló bejegyzésemben már bemutatott Gerbeaud Emilről elnevezett süteményt (amit valójában nem ő talált ki, hanem az a Vörösmarty Cukrászda terméke volt) a legtöbben karácsonykor készítik, hiszen igazi ünnepi hangulatot teremt a rétegek között meghúzódó gazdag dióréteg és házi sárgabarack lekvár kombinációja, bár én az év 365 napjának bármelyikén beneveznék egy szeletkére. 

Ha klasszikus zserbót készítek, csakis Horváth Ilona receptjét használom. Mi annyit szoktunk változtatni, hogy az eredeti 12 dkg dió helyett, 15 dkg-ot, a 12 dkg porcukor helyett 8 dkg-ot teszünk a töltelékbe.

Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
1 tojás
5 dkg cukor
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipet só
csipet sütőpor

Töltelékhez:
15 dkg darált dió
8 dkg cukor
házi sárgabarack lekvár

Bevonat:
1 csomag (100 g) dr. Oetker étcsokis tortabevonó VAGY 10 dkg cukorból, 3 dkg kakaóból és 3 dkg vajból készített csokoládémáz



1. Az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben futtassuk fel. Amíg az élesztő kel, egy nagy tálban morzsoljuk el a vajat vagy zsírt a liszttel, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a csipet sütőport. A tál közepébe csináljunk egy kis mélyedést, ide üssük bele a tojást és öntsük bele a már felfutott élesztőnket. Dolgozzuk jól ki a tésztát, akkor lesz jó, ha egy nem túl lágy, nem túl kemény tésztát kapunk.

2. A kész tésztát osszuk három egyenlő részre. Nyújtsuk ki az egyik gombóc tésztánkat 35*25 cm nagyságúra és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tésztát kenjük meg lekvárral és szórjuk meg a cukorral összekevert dió felével. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot, tészta kinyújt, lekvár ken, dió szór. A harmadik lapot kicsit nyújtsuk nagyobbra, mint az első kettőt, hogy teljesen be tudjuk borítani a süteményt, a széleket is betakarva. 

3. Kb. 1 óráig pihentetjük a tésztát. 

4. Pihentetés után a tetejét megszurkáljuk és 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük, amíg a teteje egyenletes világospirosra sül. 

5. Ha kihűlt, csokoládémázzal vonjuk be. Mi amióta felfedeztük a dr. Oetker étcsokis tortabevonóját, amiből pont egy zacskó elegendő a fenti mennyiséghez és aminek a használata annyira egyszerű, nem mellékesen nagyon finom, nem vesződök a csokimáz s.k. elkészítésével.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena