Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. augusztus 14., kedd

Curkászda teszt 1.0 - Gerbeaud


Gerbeaud az egyik legrégebbi és leghíresebb kávézó és cukrászda Budapesten. Olyan hagyományos magyar cukrászsüteményeket kínálnak, mint a Dobos és Esterházy torta és a Gerbeaud szelet.

A Gerbeaud története

Kugler Henrik 1858-ban alapította a Gerbeaud-t. Cukrászdinasztia 3. gyermekeként tudását és tapasztalatát európai utazásai során gyűjtötte, amelyek során többek között Párizsba is eljutott.

Az első kávéházát a mai József nádor téren nyitotta, amit nem sokkal később mindenki úgy ismert Pesten, mint a hely, ahol a legjobb fagylaltot lehet kapni. 1870-ben a kávéház a mai helyére, a Vörösmarty térre költözött. Ezekben az években a Gerbeaud kávéi, különleges likőrjei, bonbonjai, tortái és mignonjai voltak a legnépszerűbbek a budapestiek körében. A Gerbeaud közönsége között megtalálható volt többek között Liszt Ferenc is.

Kugler 1882-ben találkozott Emil Gerbeaud-val először Párizsban. (Emil Gerbeaud Genfben született, szintén cukrász családba. Sokat utazott ő is Európában, hogy nemzetközi tapasztalatokat gyűjtsön.) 2 évvel később Kugler Budapestre hívta Emil Gerbeaud-t, mint leendő üzlettársát.

Emil, mint a Gerbeaud új vezetője számos újítást, fejlesztést vezetett be, a kávéház kínálatától kezdve a termékeken át az üzemének gépesítéséig. A XIX. század végére a kávéház neve fogalommá vált. Termékeit gyönyörűen dekorálta, édességeit, bonbonjait egyedi tervezésű papírdobozokban árulta. 

Érdemes egy pillantást vetni az épületre belülről is, a berendezése, kialakítása mind-mind különlegessé varázsolják a Gerbeaud hangulatát.

A rövid történelem óra után lássuk, mit lehet megkóstolni a Gerbeaud-ban. Múlt hónapban három különböző fagylaltkelyhet volt szerencsém megkóstolni az egyik legjobb barátnőmmel, aki egyben állandó fagylaltevő, tortakóstoló társam is, Anna.

Vigyázzatok, a Gerbeaud és a Tiramisu kelyhek hihetetlenül óriásiak. Nem reggeliztünk előtte, ebédre ettük, de kiváltotta a vacsorát is.

A Gerbeaud fagyi

Ahogy a menüben is olvasható, a Gerbeaud házi készítésű fagylaltjai kizárólag friss hozzávalókból készülnek, hagyományos főzött, pasztőrizált eljárással, tej, tejszín, cukor és tojás felhasználásával. (A cukorról hogyan tudjuk meg, hogy friss-e vagy sem?) Emellett arra is figyelnek, hogy semmilyen mesterséges anyagokat, adalékokat ne tartalmazzanak a fagylaltjaik. Csak kiváló minőségű anyagokat használnak, úgy mint a Valrhona kakaópor, Buorbon vanília, igazi kávéfőzet; a gyümölcs fagylaltjaikat pedig kizárólag friss gyümölcsökből és aprított gyümölcspüréből készítik.

1. Gerbeaud kehely

2 gombóc Gerbeaud torta (Valrhona kakaóporral készítve!!), 3 gombóc csokoládé jégkrém, sárgabarackpálinkás aszalt sárgabarackos barackpüré, tejszínhab, sárgabarack hab, csokoládé öntet és természetesen Gerbeaud bonbon.



2. Tiramisu kehely

2 gombóc Tiramisu, 1 gombóc kávéfagylalt, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1 gombóc banánfagylalt, kávés.amarettós karamel löntet, banánkarikák, vaníliahab, tejszínhab és babapiskóta.



3. Kétszemélyes somlói kehely

4 gombóc Somlói galuska, 2 gombóc vaníliafagylalt, 2 gombóc csokoládéfagylalt, 2 gombóc diófagylalt, vaníliahab, 2 csokoládés macaron, diós linzerropogós és tejszínhab.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena