Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 28., csütörtök

Narancsos-diós brownie


Ma reggel 6-kor keltem, hogy frissen hozzam be a kollégáimnak ezt a nagyon illatos és puha narancsos-diós brownie-t. Végül ebéd után ettük meg, előtte kicsit betettem a mikróba, így langyosan olyan volt, mintha most sült volna ki. :)

Hozzávalók (20*30 cm-es formához):
150 g jó minőségű étcsokoládé (én most 60%-osat használtam)
180 g vaj
250 g cukor
3 tojás
150 g liszt
4 g sütőpor
csipet só
10 dkg durvára darabolt dió
1 narancs reszelt héja

1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

2. Egy tálba mérjük ki a lisztet és keverjük hozzá a sót, sütőport és a durvára darabolt diót.

3. Egy lábasban gőz felett olvasszuk össze a csokit a vajjal. Öntsük át egy mélyebb keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, majd egyesével a tojásokat is, reszeljük bele a narancs héját, végül pedig keverjük hozzá a diós lisztet.

4. Öntsük bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe (én ezúttal 20*30 cm-es formában sütöttem, de ha azt szeretnénk, hogy magasabb legyen, készíthetjük 20*20 cm-es formában is). Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha még kicsit lágynak tűnik belülről a brownie, hűlés közben meg fog szilárdulni.

Fogyasztás előtt érdemes néhány másodpercre betenni a mikróba.


Read More

2013. február 27., szerda

Lemon meringue pie, egy csodás habos citromkrémes pite

 

Mi tegnap a munkahelyen egy nappal korábban tartottunk Ákos napot, mert az ünnepelt a névnapját Brüsszelben tölti szerdán. 

Be kell valljam, ezzel a citromos csodával még nagyobb sikert arattam, mint a múltkor a Linda napra készített csokis-mogyorós pitetortával, bár akkor is el voltak ájulva a kollégáim, voltak akik még repetáztak is. Aminek nagyon örültem, hogy most olyan kollégám is megdicsérte, aki alapvetően nem édesszájú, Linda pedig kérdezte, hogy fent van-e már a blogon a recept, mert ezt sütné meg anyukája szülinapjára. :)

Nagyon szuper sütemény lett, régen volt részem ilyen ízorgiában, a tészta egyáltalán nem édes, a lemon curd finom savanykás ízű a sok citromlétől, a hab szó szerint a sütemény megkoronázása, ez a három réteg együtt pedig nagyon különleges, krémes csodát alkot.

Azt még nagyon fontosnak tartom elmondani a sütemény mellett, hogy egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, még ha annak is tűnik. A tésztája egy egyszerű linzeres jellegű tészta, ebben jön a könnyen elkészíthető lemon curd, majd rá a felvert tojáshab.

Hozzávalók (28-30 cm-es tortaformához):
Tésztához:
260 g liszt
150 g vaj
1,5 evőkanál porcukor
1,5 tojás sárgája

Citromos töltelékhez:

3 púpos evőkanál kukoricaliszt
150 g porcukor
3 db citrom reszelt héja
185 ml friss citromlé (kb. 3-4 db citrom leve)
1 narancs kifacsart leve
125 g vaj
3 tojás sárgája és 2 egész tojás

A meringue-hez:

5 tojás fehérje
250 g cukor
3 evőkanál kukoricaliszt

Tészta elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.

2. A lisztet keverjük el a porcukorral, morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és ha szükséges, egy kis tejföl vagy natúr joghurt hozzáadásával egy jól formáhzható, nem túl kemény tésztává gyúrjuk a hozzávalókat. 

3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki akkora átmérőjű körré, hogy kitöltsön egy 30 cm átmérőjű, 2,5 cm magas falú piteformát. Béleljük ki vele a kivajazott piteformánkat, a felesleges részt pedig vágjuk le. Szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe pihenni. (Én ezt a lépést most kihagytam és így is tökéletes lett.) Ha kivettük a hűtőből, a tésztára tegyünk egy darab sütőpapírt, szórjunk rá babot, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, majd vegyük le róla a sütőpapírt és a babot és további 5-8 percig, hogy szépen megsüljön a tészta teteje is. Ha kész, vegyük ki a sütőből (A sütőt még ne zárjuk el, mert egy pár percre még vissza fogjuk tenni a kész pitét, hogy majd a hab is megsüljön rajta.)

A citromos töltelék elkészítése:
Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a krémes tölteléket. Ehhez egy kis lábasban keverjük el a lisztet a cukorral és a citromhéjjal. A citromlevet szűrjük le (ez a lépés elhagyható), majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a lisztes, cukros keverékhez. A narancs levét facsarjuk ki, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy 2 dl-t narancslevet kapjunk és ezt is keverjük hozzá. Közepes hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett, amíg egy sima és sűrű krémet nem kapunk. Ha egyet buggyant, vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és addig kavargassuk, amíg teljesen fel nem olvad benne. Egy kis edényben keverjük el a tojások sárgáját (fehérjét tegyük félre a habhoz) és az egész tojásokat (én kicsit robotgéppel kavartam rajtuk), majd adjuk hozzá a krémünkhöz és tegyük vissza a tűzre. Néhány percig még kavargatva főzzük egy kicsit, amíg jó sűrű nem lesz. Ekkor tegyük félre hűlni és készítsük el a habot.

A meringue hab elkészítése:
Egy nagy edénybe tegyük bele a kimaradt (5 db) tojásfehérjénket és kézi mixerrel kezdjük el felverni. Amikor már egész jó állaga van, de még nem teljesen kemény, adjuk hozzá a cukor felét, majd a lisztet és végül a maradék cukrot. Ha jól dolgoztunk, nagyon szép kemény, fényes habot kell, hogy kapjunk.

A torta összeállítása:
1. A kihűlt pitetésztánkon egyenletesen oszlassuk el a citromos krémet (ha nagyon besűrűsödött volna, egy kicsit újramelegíthetjük), majd a pite szélétől a közepe felé haladva kanalazzuk rá a habot. Ha marad meg hab a végén, akkor a közepén oszlassuk el, így szép kupola formát kap a piténk.

2. Tegyük vissza a sütőbe 18-20 percre, amíg a hab kicsit megkeményedik és szép aranybarnára nem sül. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni és legalább egy fél órát pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Érdemes mindenképpen aznap fogyasztani, mert másnapra a habon a cukor kicsapódhat. Az ízélményből nem vont le semmit a hab kicsit összeesése, de legközelebb érdemes fogyasztás előtt, frissen elkészíteni.





Read More

2013. február 25., hétfő

Künefe, a legistenibb török desszert



A şekerpare-ról szóló bejegyzésem után jöjjön egy újabb török mennyei édesség, a künefe receptje.

A künefe eredete és változatai az arab országokban
A künefe (másnéven kanafeh, kenfafeh, knafeh, kunafah) a Földközi-tenger menti arab országok népszerű desszertje. Két kadayıf tészta (cérnametélthez hasonló, de annál sokkal sokkal vékonyabb tészta) réteg között, puha, a sütés közben nyúlóssá váló sajt található, amelyet tálalás előtt sziruppal is átitatnak.

1. Ka'ket Kanafeh
A künefe ezen változata Levante régió és Törökország szerte népszerű, ahol vagy reggelire vagy vacsorára fogyasztják főfogásként, bár mára elsősorban mindenütt desszertként ismerik. A hagyományos künefe-vel szemben ezt kenyérbe is szokták tenni, amelyet azután megszórnak szezámmaggal. 

(www.anissas.com)
2. Török künefe
A künefe török változatához félig lágy sózatlan sajtot, hatay sajtot (bővebben lásd lejjebb) használnak. A künefe készítésekor a kadayıf tésztát nem tekerik a sajt köré, hanem két réteg tészta közé teszik a sajtot. Hagyományosan kis kerek réz edényben sütik, majd melegen sziruppal leöntve és kaymak-kal (török krémes tejtermék, hasonló a mi tejfölünkhöz, erről bővebben egy külön bejegyzésben) és durvára darabolt pisztáciával (vagy esetleg dióval) tálalják. 

Az egyik legfinomabb török édességnek számít, Törökországon belül pedig különösen híres az Antakya városában készített künefe. Antakya Hatay tartományban található, Dél-Törökországban, a Földközi-tenger partján. Habár a künefe-t árusító boltokat Hatay, Kilis, Adana, Mersin és Gaziantep tartományokban bárhol lehet találni, a hatay-i Antakya városának künefe-je a leghíresebb mind közül.

És hogy mi különbözteti meg Antakya künefe-jét a többitől? Nem más, mint a minden nap frissen készített, rugalmas sajt, amelyet csak Hatay-ban készítenek. A künefe-hez szükséges kadayıf tésztát szintén szinte a semmiből készítik a künefe boltokban, amelyet Antakyaban szinte majdnem minden sarkon találhatsz. Éppen azért, mivel szinte a nap bármely szakában minden sarkon kapható friss künefe, Antakyaban nagyon kevesen készítik el maguk otthon, aki mégis, az is mindenképpen frissen szerzi be hozzá a friss tésztát a boltban.

Künefe kaymak-kal
(www.flavoursofthesun.blogspot.com)
3. Kadaif
A künefe görög változata, amelyet a baklavahoz hasonlóan különböző, hosszúkás rúd vagy fészek formájában készítenek és legtöbbször dióval töltik.

(www.e-xrisoxeres.gr)
De akkor nézzük a török változatot, az egyik legistenibb desszertet, amit ismerek, a künefe-t. A török alapanyagokat  tudom, hogy sokszor nehézkes beszerezni, pláne vidéken. Kadayıf tésztát én a Népszínház utcai Troya török élelmiszerboltban vettem (bár egyszer gondoltam már rá, hogy kipróbálom cérnametélttel just for fun:), a hatay sajtjukat még nem csekkoltam le, hogy van-e, de ha találok, mindenképp beszámolok. Addig is bátran készítsétek mozzarella sajttal.

Hozzávalók (23 cm-es piteformához vagy 20*25 cm-es formához):
250 g kadayıf tészta
125 g vaj
2 evőkanál tej
200 g fehér sózatlan sajt - itthon jobb híján mozzarella-t tudunk használni (ha tudunk, szerezzünk be török speciális künefe, azaz hatay sajtot)

Sziruphoz:

2,5 dl cukor
2,5 dl víz
1 evőkanál citromlé (el is hagyható)

+ pisztácia a díszítéshez
+ kaymak vagy vanília fagylalt


1. A kadayıf tésztát robotgépben vagy kézzel összetörjük nagyon apró darabokra. A vajat egy lábasban olvasszuk meg, adjuk hozzá az összetört tésztát, majd öntsük hozzá a tejet is és addig kavarjuk, amíg teljesen össze nem keveredik a vaj, tej és a tészta. Ha kész, vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.

2. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

3. A tészta felét nyomkodjuk egy kivajazott tepsi vagy tortaforma aljába, majd a sajtot morzsoljuk el egyenletesen a tésztán és egy kicsit ismét nyomkodjuk meg a kezünkkel. A megmaradt vajas-tejes tésztát osszuk el a sajt tetején. 

4. Előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süssük, illetve amíg szép aranybarnára nem sül a teteje. 

5. Amíg a künefe sül, készítsük el a szirupot. Egy kis lábasban a cukrot, a vizet és a citromlevet főzzük fel, hagyjuk egy kicsit forrni, majd tegyük félre hűlni.

6. Ha kész a künefe, vegyük ki a sütőből és öntsük le a már kihűlt cukorsziruppal. Hagyjuk, hogy kicsit felszívja a szirupot a sütemény, de még melegen szeleteljük és tálaljuk. Előtte egy kis durvára tört pisztáciával mindenképp szórjuk meg. Aki fokozni szeretné még az élvezeteket, egy kis vanília fagyit is tehet mellé a tányérra.
 
Read More

2013. február 22., péntek

Csokoládés mascarpone torta bogyós gyümölcsökkel


Nagyon-nagyon hosszú ideje fordult velem utoljára elő, hogy sütöttem valamit, anélkül, hogy megkóstoltam volna belőle. A múlt hétvégén készítettem ezt a brutálisan fekete, nagyon csokoládés tortát. 

Állítólag isteni lett a tésztája (a torta tetejét le kellett vágni, mert kicsit szétnyílt sütés közben, így tény, hogy egy morzsát én is megkóstoltam :)), nem száraz, nem morzsálódós, a benne lévő olvasztott csokoládétól pedig szinte krémes volt. Azon tortaalapok egyike, amiket nagyon jól lehetne kombinálni különböző krémekkel, így szinte bármilyen tortához használhatjuk. Én biztos, hogy sokszor fogok még ilyet készíteni.

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
1 és 1/3 csésze liszt 
1/2 csésze holland kakaópor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
csipet só
130 g puha vaj
1 csésze barna cukor
2 tojás
1 tojás sárgája
100 g jó minőségű étcsokoládé (legalább 60%-os)
1/2 teáskanál vaníliás cukor
3/4 csésze tej

Krémhez:
250 g mascarpone
1/3 csésze holland kakaópor
1/3 csésze porcukor
240 ml habtejszín

Díszítéshez:
300 g bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott)



1. A sütőt melegítsük elő 175°C-ra és vajazzunk ki egy 22 cm-es tortaformát, majd az aljára tegyünk egy a forma átmérőjével azonos nagyságú sütőpapírt.

2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre.

3.Egy másik tálban a vajat keverjük a cukorral, amíg világos és habos nem lesz. Adjuk hozzá a 2 tojást, a plusz egy tojás sárgáját és a vaníliás cukrot. Egy kis lábasban olvasszuk fel gőz felett a csokoládét, majd keverjük hozzá a tojásos vajas masszánkhoz.

4.  A lisztet és a tejet felváltva adjuk hozzá, úgy hogy a legvégén még egy kis lisztet adjunk hozzá. A kész masszát öntsük az előkészített tortaformába (egy 22 cm-es forma helyett használhatunk két db 15 cm-es formát is használhatunk).

5. A tortát az előmelegített sütőben kb.50 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha kész, tegyük ki rácsra hűlni. Amíg a csokis tésztánk hűl, készítsük el a krémet. Ehhez mindenekelőtt a habtejszínt tegyük be a fagyasztóba 20 percre, hogy biztosan kemény tejszínné tudjuk felverni. 

6. A tejszínt 20 perc után vegyük ki a fagyasztóból és verjük kemény habbá. Egy másik tálban a mascarpone-t, a porcukrot és a kakaóport keverjük el jól robotgéppel majd fokozatosan adjuk hozzá a felvert tejszínhabot. 

7. A tortalapot vágjuk ketté, majd a csokikrém felével kenjünk meg, tegyük rá a másik lapot és halmozzuk a maradék krémet a torta közepére úgy, hogy ne menjen ki teljesen a széléig. Ha ezzel is készen vagyunk, már csak a gyümölcsökkel kell feldíszíteni a tortánkat.


Read More

2013. február 19., kedd

25 gabonapehely a 80-as évek Amerikájából

Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádom az ilyen "TOP 10 , 25 Best" és társaihoz hasonló összeállításokat, főleg, ha azok a régi időkhöz kapcsolódnak. Ezúttal egy 25-ös listát hozok Nektek a 80-as évek Amerikájának gabonapelyheiről. Én jót szórakoztam rajtuk. Van akinek rémlik valamelyik?

1. Pac-Man Cereal


2. Rainbow Brite Cereal


3. Gremlins Cereal


4. Nintendo Cereal System


5. Mr. T Cereal


6. E.T. Cereal

7. Strawberry Shortcake Cereal


8. Crispy Critters Cereal


9. Ghostbusters Cereal


10. Breakfast With Barbie Cereal


11. Smurf-Berry Crunch Cereal

12. Batman Cereal

13. Ice Cream Cone Cereal


14. C-3PO's Cereal


15. Cabbage Patch Kids Cereal


16. Circus Fun Cereal


17. Fruity Yummy Mummy


18. Dunkin’ Donuts Cereal


19. G.I. Joe Action Stars Cereal


20. Banana Frosted Flakes


21. Cröonchy Stars Cereal


22. Nerds Cereal


23. Donkey Kong Cereal


24. Morning Funnies


25. S'mores Crunch




Read More

2013. február 18., hétfő

Csörögefánk


Varga Gábor Desszertszerelem című könyvéből egy újabb hibátlan receptet sikerült kipróbálnom a hétvégén a rugelach és a brownie után.

Tudom, hogy hivatalosan már vége van a farsangi időszaknak, de nekem sajnos a múlt hétvégéig nem sikerült egy rendes fánkot se összehoznom. Nem mintha bármikor is érdekelt volna, hogy mit mikor lehet csak sütni. Mivel még február van, úgy gondoltam belefér egy fánkot majszolós este, így szombaton egy mini adagot kisütöttem. Utoljára nagymamám készített nekem csörögefánkot, kb. 15 éve. Jesszus, belegondolni is ijesztő, milyen régen volt. Azóta szerintem nem is ettem, de ez a csöröge az ő fánkjait juttatta eszembe. :)

Az eredeti receptben megadott mennyiségek 30 darabhoz szólnak, de mi most első próbaként harmadoltuk az arányokat. Segítségképpen zárójelbe odaírom a 10 db-hoz szükséges mennyiségeket is.

Aki még sose készített csörögét, annak hasznos lehet Gábor videója is. 


Hozzávalók (30 db):
250 g liszt (85 g)
50 g vaj (17 g)
3 tojás sárgája (1 tojás sárgája)
2 g porcukor (1 csipet)
150 ml tejföl (50 ml)
csipet só

+ porcukor a szóráshoz 
+ házi lekvár (ízlés szerint lehet sárgabarack, meggy stb.)


1. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, elmorzsoljuk a vajjal, majd jöhet a többi hozzávaló szép sorjában. Keverjük hozzá a sót, porcukrot, tojás sárgáját, majd a tejfölt is hozzáadva gyúrjuk szép, hólyagos tésztává. Ha kész, csomagoljuk folpackba és tegyük 15 percre a hűtőbe.

2. Lisztezett felületen nyújtsuk 3mm vastag, szép szögletes formájúra, majd derelyevágóval (rádlival) vágjunk ki belőle egyforma rombuszokat és a közepükön vágjunk egy bemetszést. Ezután következik az alkotómunka. A tésztát kézbe vesszük és az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszett résen. 

3. Ha mindegyiket megformáztuk, melegítsük fel az olajat és készítsünk elő egy papírtörlővel kibélelt tálat. Nagyon fontos, hogy kis adagokban süssük, egyszerre forgassuk a fánkokat, illetve, hogy ne süssük túl sokáig, mert különben könnyen kiszáradhatnak. Szép világosbarnák legyenek. Az olajból kiszedve a papírtörlőn hagyjuk kicsit lecsepegtetni a felesleges zsiradékot.

4. Még melegen porcukrozzuk le őket, majd lekvárral tálaljuk.

Nagyon finom és könnyű csörögékre sikerültek, nem lettek olyan nehéz zsíros, olajos fánkok, mint a hagyományos szalagos fánk. Ezért különösen imádom és ajánlom mindenkinek kipróbálásra, évszaktól függetlenül! :) 
Read More

Nigella Lawson féle kukoricakrémleves sajttal sült tortillával és chili paprikával



Nigella Lawson Valentin-napon végre kézbevett Nigella Expressz 2. című könyve velem tartott a hétvégén Békéscsabára. A közel 2,5 órás út alatt alaposan áttanulmányoztam a csodaszép és illatozó könyvet, elolvastam az előszót, az egyes fejezetekhez tartozó bevezetőt és néhány receptet futólag. Teljesen rabjává váltam mind a könyvnek, mind a csaj humorának. 

Mint minden új szakácskönyv esetén, most is "adjuramistenazonnal" ki akartam belőle próbálni valamilyen receptet. A könyvet lapozgatva ez a kukoricaleves nyerte el a tetszésemet, majd miután anyum is átnézte otthon, anélkül, hogy befolyásoltam volna [promise!:)], az ő választása is ugyanerre esett, mivel már vagy ezer éve szemezünk vele az Iguana étlapján. Itt volt hát a tökéletes alkalom, hogy nemcsak hogy megkóstoljuk, hanem mi magunk is főzzük meg. Thanks to Nigella.

Hozzávalók (3 főre):

1/2 kg mirelit morzsolt kukorica
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
17 g búzadara
7 dl zöldségleves alap (1 zöldségleves kockából is készíthetjük)
1 marék sós vagy chilis tortilla chips
5 dkg reszelt sajt (én ezúttal gouda sajtot használtam)
1 piros chili paprika (vagy chili szòsz)


1. Olvasszuk ki a mirelit kukoricát, csöpögtessük le és tegyük egy magas falú edénybe az felaprított újhagymával, fokhagymával és a búzadarával együtt. Botmixerrel pépesítsük, dolgozzuk homogén, pépes masszává.

2. Öntsük át a keveréket egy lábasba, öntsük fel a forró zöldségleves alappal, forraljuk fel, kicsit sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percig közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük.

3. Ezzel párhuzamosan előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra. Egy hőálló tálban helyezzünk el egymás mellett tortilla chipseket és szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt melegítsük át a chipseket. Ennyi idő alatt a sajt is szépen rájuk sül.

4. A levest jó melegen szedjük kis tálkákba, a közepére tegyünk néhány darab sajtos chipset, szórjuk még meg egy kis frissen reszelt sajttal és ha szeretjük a chilis dolgokat, szórjuk meg kimagozott, apróra vágott chilivel. Ha nincs otthon friss chilink, nyugodtan csepegtethetünk rá chili szószt is.


Read More

2013. február 16., szombat

Kevert almás sütemény


Ma délben nagynénéméknél voltam ebédelni. Ő készítette ezt a pofonegyszerű és puha, a fahéjtól finoman illatozó almás kevert süteményt. Gyorsan el is kértem tőle a receptet, mert mindig jól jönnek az olyan bevált sütemények, amelyeket pillanatok alatt össze lehet dobni és semmi extra alapanyag nem kell hozzá. Nahát ez is pont ilyen.

Hozzávalók (25*30 cm):
4-5 közepes savanykás alma
1,5 bögre liszt
1 bögre porcukor
3/4 bögre étolaj
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 tojás
10-15 dkg dió

1. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk kisebb szeletekre, a diót pedig daraboljuk durvára.

2. A lisztet, a cukrot, a fahéjat és a szódabikarbónát keverjük össze. Egy másik tálban a tojásokat verjük fel egy kicsit, öntsük hozzá az olajat és az almával együtt adjuk a lisztes keverékhez. Keverjük el jól és kb. 10 percig pihentessük a masszát. 

3. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

4. Pihentetés után keverjük el még egyszer jól és öntsük egyenletesen szét egy sütőpapírral bélel tepsiben, majd szórjuk meg a tetejét a durvára tört dióval.

5. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (sütőtől függően kb. 30-40 percig).

Read More

Pihe-puha joghurtos citromtorta


Pénteken este 11-kor ennek a hihetetlenül puha és hiperszupergyors citromos-joghurtos sütinek sikerült nekiállnom, amihez az alapötletet Csak a Puffin adta. Elvetemült vagyok, ha sütésről van szó. Ha kell, éjfélkor is nekiállok, de nem egyszer fordult elő, hogy hajnal 5-kor keltem, hogy friss, langyos sajtos kiflikékkel lepjem meg reggel a kollégáimat. 

Ezt a sütit most a nagymamiknak készítettem. Jó pár éve fordult a kocka, már nem ők sütnek rám, hanem én nekik. Olyan boldog vagyok, hogy végre én kedveskedhetek nekik, mert tudom, imádják az édességet és látom, hogy mindig nagyon örülnek, ha viszek nekik valami édeset. Nemhiába. A vér nem válik vízzé :) 

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
2 tojás
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 kis pohár joghurt
120 ml olaj
28 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor (5 g)


1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

2. A tojás a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, majd belereszelem a citrom héját és hozzáadom egy fél citrom levét. Ezt követően hozzákeverem a joghurtot és az olajat is.

3. Egy külön tálban gyors összekeverjük a lisztet a sütőporral, majd fokozatosan hozzáadjuk a joghurtos masszához, majd beleöntjük egy 24 cm-es tortaformába (természetesen bármilyen más formában is lehet sütni, akár őzgerincben, de akár muffinformában is).

4. A sütit az előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 30-40 perc alatt) készre sütjük.

Read More

2013. február 15., péntek

Csokis-mogyorós pitetorta by Rachel Allen


Linda kolléganőm névnapjára készítettem ezt a csodás Snickers szeletre emlékeztető csokis-mogyorós csodát. Úgy tűnt Lindánk örült a meglepinek, a többiek meg vele együtt a sütinek. :)

Nagyon izgultam, hogy fog sikerülni a torta (mert azért valljuk be, rizikós egy teljesen új receptet pont olyankor kipróbálni, amikor senki más nem készül semmivel és minden rajtad múlik...), milyen lesz reggelre a csokikrém állaga (reggel fél 7-kor félve nyitottam ki a hűtő ajtaját, mi lesz, ha nem dermedt meg eléggé és 1 óra alatt kell kitalálnom és megsütnöm egy másik tortát) , de szerencsére alaptalan volt a félelmem. A krém is megdermedt, a kollégáimnak is ízlett. Egy-egy vékony szelet elég volt mindenkinek (szerencsére persze mindig vannak repetázók is a társaságban, akik nem vennék lelkükre, ha megromlana a süti, ezért "beáldozzák" magukat a desszertbirodalom oltárán). A tésztájában szinte alig volt cukor, pont ezért tökéletes összhangban volt a tömény karamellás-étcsokis krém réteggel.

A recept az újonnan kapott Rachel Allen A család kedvencei című könyvéből származik. Miután ez a süti nagy sikert aratott, izgatottan vetem be magam a következő receptbe. Ja és aki még nem ismerné Rachel Allent, annak üzenem, hogy néhány napon belül jön a Rachelről és a könyvéről szóló külön blogbejegyzés és könyvajánló.

De akkor közkívánatra itt a Linda-torta receptje.

Hozzávalók (30 cm-es piteformához):

Tésztához:
38 dkg liszt
18 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás + 1 tojás sárgája

Karamellás-mogyorós réteghez:
1,2 dl tejszín
15 dkg cukor
7,5 dkg vaj
20 dkg sózatlan pörkölt mogyoró

Csokis réteghez:
3 dl tejszín
30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (én most 70%-osat használtam)
 

Tészta elkészítése:
1. Egy nagy tálban a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a kis porcukrot, belereszeljük a citrom héját, majd a tojások hozzáadásával egy nem túl kemény, de nem is túl puha tésztát gyúrunk. Ha túl száraz, egy kevés tejfölt tehetünk hozzá.

Ha kész a tészta, tegyük be folpackba csomagolva minimum fél órára a hűtőbe.

2. Fél óra elteltével melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és vegyük ki a hűtőből a tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelve a piteformát, a tészta kicsit túlnyúljon a forma szélén. A felesleges tésztát vágjuk le a pereménél. Tegyünk rá egy sütőpapírt, szórjunk a papírra babot, vagy lencsét és így kb. 20 perc alatt süssük a tésztát készre. 15 percnél vegyük le róla a papírt és süssük teljesen át, mert már nem fogjuk visszatenni később a sütőbe.

Ha megsült, tegyük félre hűlni. Közben készítsük el a belevalót.

Karamellás-mogyorós réteg elkészítése:
3. A mogyorót serpenyőben egy pár pillanat alatt pirítsuk meg, majd vágjuk nagyon apró darabokra, majd tegyük félre.

4. A cukrot a tejszínnel összeolvasztjuk, majd amikor kicsit besűrűsödött, belekeverjük a vajat is. Mire felolvad a vaj, kicsit hűl a karamellás massza is.

5. A pirított, durvára tört mogyorót egyenletesen szórjuk szét a kisült tésztán, majd öntsük rá a karamellás krémet. 

Csokis réteg elkészítése:
6. A tejszínt egy kis lábasban felforrósítjuk, majd beletörjük az étcsokit és folyamatos kavargatás mellett felolvasztjuk benne a csokit, amíg egy homogén krémet nem kapunk. A kész csoki mousse-t ráöntjük a mogyorós karamellás tortánkra. 

Hűtőbe tesszük, hogy a csokikrém is megdermedjen. 

Ha nagyon nem bírunk magunkkal, néhány óra múlva már szeletelhetjük is, de másnap is nagyon finom :)


Read More
Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena