Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. május 21., kedd

Lemon curd tart friss bazsalikomos erdeigyümölcs lekvárral


Május 13-án hirdette meg gasztrobloggereknek Boldog Kukta és a CSÍKOS Lekvárcsalád megálmodója, Kocsis Bálint 3 hétig tartó közös játékát.  A verseny három különleges CSÍKOS lekvárra épül és minden héten 7-7 gasztroblogger méretteti meg kreativitását. 

Boldog Kukta az első hétre sorsolt ki engem, így Kocsis Bálint jóvoltából a posta pár napon belül ki is hozta az erdeigyümölcs lekvárt friss bazsalikommal, amelyet a következő recepttel álmodtam meg.

Tisztán emlékszek még arra a napra, amikor először volt szerencsém kb. 2 évvel ezelőtt megkóstolni CSÍKOS lekvárt egy WAMP keretében. Akkor fekete erdő lekvárt kóstoltam, amit azóta is emlegetek, azonban ez az erdeigyümölcs  lekvár friss bazsalikommal talán még különlegesebbé teszi a desszertemet.

Az ötlet a május 18-i Restaurant Day keretében megszervezett DesszertPiknikünkről származik, ahol az egyik legnépszerűbb desszert a lemon curd-ös kosárkáim voltak. Nem is tettem mást, mint ezzel a pikáns lekvárral megbolondítottam az eredeti receptet. A különlegessége, talán pont az egyszerűségében rejlik.
A verseny további részleteiről ITT olvashatsz, Boldog Kukta blogján.

Hozzávalók (8 db 10 cm-es kosárkához):
Tart tészta:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 bio citrom reszelt héja

CSÍKOS erdei gyümölcs lekvár friss bazsalikommal 

Lemon curd / citromkrém:
2 bio citrom
140 g cukor
50 g vaj
3 tojás

+ díszítéshez eper, csokiforgács, menta



Tészta elkészítése:
1. A lisztet kimérjük egy nagy tálba, hozzákavarjuk a porcukrot és elmorzsoljuk benne a vajat. Belereszeljük a citrom héját, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyúrjuk puha, egynemű tésztává. Ha túl száraz, adhatunk hozzá egy kis joghurtot vagy tejfölt, hogy összeálljon a tészta.
2. Tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
3. Fél óra elteltével melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki és béleljük ki vele a tart formánkat (ha nem szilikonos formát használtok, mindenképp vajazzátok/olajozzátok ki a formát), majd az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép világosra sütjük. Mindenképp hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltenénk a citromkrémmel.

Krém elkészítése:
1. A citromokat megmossuk, egy lábasba a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vajat, és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a cukor és a vaj teljesen fel nem olvad. Ha kész, levesszük a tűzről.

2. Egy másik tálban a tojások felütjük és kézi mixerrel kicsit felverjük. Hozzáöntjük a citromos-vajas krémet, majd visszaöntjük a lábasba és visszatesszük a lassú tűzre. 12-15 perc folyamatos kevergetés mellett szépen lassan be fog sűrűsödni a krémünk.
Tegyük félre hűlni (időnként azért kevergessük meg, hogy ne bőrösödjön meg a teteje).
Tart összeállítása
1. A kisült és kihűlt tart formánkat töltsük meg 1-1 evőkanálnyi CSÍKOS lekvárral, majd kanalazzunk rá ízlés szerint citromkrémet.
2. Díszítsük ízlés szerint friss gyümölccsel, mentával, csokiforgáccsal.

Így a végén szeretném még egyszer megköszönni a lehetőséget a játékot megszervező Boldog Kuktának és Kocsis Bálintnak, illetve Molnár Zoltánnak a csodás fényképért!!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena