Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 28., vasárnap

Tejszínes epertorta




Végre itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy lassan ellepik a piacokat a friss hazai eprek!!!! Már hetek óta erre várok, hogy megsüthessem az év első epertortáját. Annyira rá voltam kattanva az eperre, hogy 1 nap alatt 3 féle epres desszertet sütöttem. Íme az első. Ez az apai nagymamámnak készült előzetesen anyák napjára, mivel jövő héten nem tudok hazajönni Anna barátnőm leánybúcsúja miatt (ez is megér majd egy bejegyzést, hiszen én vállaltam a sütemények legyártását). :)

Na de akkor nézzük is a hétvége egyik epres csodáját.

Hozzávalók:

Torta alaphoz (26 cm):
150 g vaj
4 tojás
280 g cukor
260 g tejföl
csipet só
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg liszt
60 g holland kakaópor

Krémhez:
4 dl tejszín
2 csomag habfixáló
3 dkg porcukor
10 g vaníliás cukor

+  50 dkg eper


Tortalap elkészítése
1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra és béleljük ki egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát pedig kenjünk ki vajjal.

2. A vajat olvasszuk meg, keverjük a cukorral habosra, adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt, majd a száraz hozzávalókat (cukor, só, fahéj, sütőpor, szódabikarbóna, liszt és kakaópor). 

3. A kész masszánk felét öntsünk az előkészített tortaformánkba, és az előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt süssük meg. A másik lapot is ugyanígy süssük ki és ha készen vannak, hagyjuk mindkettőt jól kihűlni. 

A krém elkészítése
1. A tejszínt használat előtt tegyük 20 percre a fagyasztóba (nyugi, nem fog megfagyni, csak könnyebb lesz felverni).  20 perc elteltével kezdjük el egy mély tálban kézi mixerrel felverni, amikor már kezd tejszín állagot felvenni, adjuk hozzá a porcukrot és a habfixálót és addig verjük, amíg olyan kemény habot nem kapunk, hogy a tálat fejjel lefelé fordítva a tejszín nem csúszik ki a tálból.

2. Az epret mossuk meg, távolítsuk el a zöldjét, a felét vágjuk apró kockákra, a másik felét pedig csak hosszában félbe.

A torta összeállítása
1. Az egyik tortalapot kenjünk meg a tejszín felével, szórjuk meg a kockára vágott eperrel, helyezzük rá a másik tortalapot. A maradék tejszínt kenjünk el egyenletesen a torta tetején, majd tetszés szerint díszítsük a félbe vágott eprekkel.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena