Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 15., hétfő

Narancsos-mascarpones tiramisu torta


A hétvégét kint töltöttem Stockholmban (erről majd külön hozok beszámolót). Szombat reggel (na jó volt már dél is, mire felkeltünk) sütirecepteket nézegetve a párom ezt a sütit rendelte meg. Miután meglátta, akármilyen más guszta receptet mutattam neki, már szinte rájuk se nézett, más szóba se jöhetett, csak a narancsos tiramisu torta.
 
Szombat vacsorára Serkan barátunknál voltunk hivatalosak, aki mexikói menüvel készült, majd utána, amíg a fiúk a Galatasaray-Karabükspor meccset nézték, én lazán összedobtam ezt a kis tortát. Az ötletadó megint Puffin volt. Mostanában megint sokat sütöttem tőle, mert újra és újra rájövök, hogy jó az, amit csinál. Na de most leállok egy időre...legalábbis, ami az általam bevitt szénhidrátmennyiséget illeti. Sütni ettől függetlenül fogok természetesen, de a vélgterméket a kollégák eszik meg:)
 
Hozzávalók (18 cm):
2 tojás
5 dkg cukor
4 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
3-4 evőkanál narancslé
4 dkg liszt
1 evőkanál holland kakaópor
5 g sütőpor

A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 narancs reszelt héja
3 evőkanál narancslé
150 ml tejszín
3 evőkanál cukor
5-6 babapiskóta
+ 1-1,5 dl narancslé

Tészta elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Béleljük ki egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát vajazzuk ki.

2. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét egy nagy tálban verjük kemény habbá.
 
3. A tojássárgáját és a cukrot egy másik tálban kézi mixer segítségével addig verjük, amíg ki nem fehéredik. Ehhez fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd a narancslevet, reszelt narancshéjat, végül pedig a sütőporos-kakaós lisztet. Végül óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot úgy, hogy össze ne törjön.
 
4. A masszát öntsük az előkészített tortaformába, majd kb. 20-25 perc alatt/tűpróbáig sütjük. Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
 
A krém elkészítése:
Mindenekelőtt a tejszínt használat előtt tegyük 20 percre a mélyhűtőbe. Tudom, hogy ezt már sokszor leírtam, de szerintem nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindig találkozok olyannal, aki nem ismeri ezt a trükköt. Higgyétek el, sokkal könnyebb lesz felverni a tejszínhabot és még habfixáló se kell hozzá.
 
5. A lehűlt tejszínt kézi mixerrel kezdjük el verni, majd amikor már úgy látjuk, hogy majdnem kész van, adjuk hozzá kanalanként a cukrot és verjük kemény habbá.
 
6. Egy másik tálban a mascarponét keverjük el a narancslével, narancshéjjal, majd óvatosan keverjük hozzá egy spatula segítségével a felvert tejszínhabot.
 

Torta összeállítása:
7. Ha a torta kihűlt és a krém is kész, a krém felét kenjük rá a tortalapra, néhány darab babapiskótát áztassunk be a narancslébe és helyezzük a torta tetejére, majd egyenletesen kenjük rá a maradék narancsos krémet is a tortánkra. Fogyasztás előtt tegyük néhány órára hűtőbe.
 
Halkan megsúgom, nem bírtunk órákat várni, hogy megkóstoljuk, talán egy órát, ha pihent a hűtőben, kicsit szerintem ezért is lett olyan plöttyedt a krém, na de kit érdekel? Minket nem, finom volt így is nagyon. Ha hibát kell keresni, talán annyi lenne, hogy kicsit lehetett volna vékonyabb a tésztája, ezért lehet érdemes lenne kicsit nagyobb tortaformában kisütni next time.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena