Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. március 31., vasárnap

A brit BBC Good Food húsvéti száma


A két héttel ezelőtti londoni kiruccanásunkról természetesen nem térhettem haza a BBC Good Food húsvéti különszáma nélkül. Fura, hogy itthon csak most, a Húsvét előtti pénteken jelent csak meg. No mindegy.

Természetesen a magazin áprilisi receptjei az állandó fejezeteken belül is - úgymint Hétköznapok, Hétvége, Szezonális, Egészséges, Főzőiskola, Minden hónapban - a Húsvét körül forognak, telis tele jobbnál jobb receptekkel. 

A fejezetek bemutatása mellett külön kategóriákra is bontják a recepteket az alábbiak szerint, így még könnyebb keresni a receptek között:
- Szárnyasok és vadak
- Levesek, snack-ek, szószok és italok
- Vegetáriánus ételek és saláták
- Hal és tengeri herkentytűk
- Húsok
- Sütés & desszertek

Bank Holiday
Találhatunk a briteknek eredetileg Bank Holiday-re ajánlott brunch receptet is zsemlében sült füstölt lazaccal és tojással. 

A Bank Holiday nemzeti ünnep az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban. Nem jelent automatikus szabadságot, azonban a bankok zárva vannak és a lakosság többsége részére biztosított a szabadnap, vagy annak, aki dolgozik, annak a munkáját túlóraként kifizetik. Az első hivatalos bank ünnepet a Bank Holiday-ről szóló 1871-es törvény nevesíti, de manapság a köznyelvben (hozzá kell tenni helytelenül) munkaszüneti napként használják, azonban nem számít hivatalos munkaszüneti napnak, mint a Húsvét vagy Karácsony napja. A nagyobb botlok ilyenkor a nagyobb profit reményében mindig nyitva vannak, hiszen a munkaszüneti napnak köszönhetően a szokásosnál is több embernek jut ideje bevásárolni menni.

Az állandó fejezetek receptjei
- Hétköznapok: 20 pénztárcakímélő fogás a hónapra (csípős halloumi paradicsommal és koriander salátával, olívabogyós húsgolyók, füstölt lazacos-krémsajtos farfalle, zöldborsó pesto, quinoa-cékla-tök-feta saláta, paradicsomos-spárgás prosciutto pite stb.)

- Szezonális
James Martin, a BBC One csatorna Szombati Konyha c. műsorának műsorvezetője bemutatja fűszereskertjét, majd néhány friss fűszerrel készített receptet oszt meg. Pl.:  gyógynövény olajos foccaccia, zsályás-kakukkfüves borjúmáj erdei gombával és pancetta-val. 

Barney Desmazery ebben a hónapban árpával készült recepteket hoz. Pl.: Krémes árpa és tökrizottó, skót húslevesféleség.

John Torode, a BBC MasterChef c. műsor bírója különféle sós és édes piterecepteket oszt meg, többek között a konfitált kacsa pastilla (tradicionális hússal töltött marokkói étel), halas pite krumpli kéregben, gyömbéres-almás pite diós tésztával, calvados tejsodó (a Calvados normandiai almaborból készített gyümölcspárlat)

Csokoládés receptek újragondolva: csokoládéleves, csokis-mogyorós szuflé, csokimorzsával és meggyel, prosecco-s csokoládészalámi.

Húsvéti receptek a hétvégére


A BBC Good Food szerkesztői péntektől hétfőig minden napra ajánlanak elkészítésre ínycsiklandó ételeket. Nagypéntekre főfogásként füstölt tőkehalat vajas spenóttal és mustármártással ajánlanak, a desszert pedig Simnel bake, ami a gyümölcsös Simnel cake és a Bakewell tart keresztezése. Ebédkor vendégül látott barátoknak, a családnak készíthetünk chorizo-s vörös lencselevest, amit egy bacon-ös, tojásos pite követhet. 3 féle saláta receptjét is megtaláljuk a magazinban, amit állítólag mindenki szeretni fog: édes zöldborsó saláta, "ahogy-tetszik" saláta, amibe mindenféle salátát, zöldséget tehetünk, amit szeretünk, pl.: retek, uborka, cékla, répa, avocado, kukoricakonzerv stb nyakon öntve olíva olajjal és lime-mal lelocsolva. A lényeg, hogy minél színesebb legyen. A harmadik salátánk ezúttal egy nagyon guszta tavaszi zöldhagymás, feta-s édesburgonya saláta.

Ha a gyerekeket is be szeretnénk vonni a húsvéti készülődésbe, sütögetésbe, mert miért is ne, akkor készíthetünk mini csokis sajttortákat muffin sütőben kisütve, kis csoki tojásokkal díszítve, vagy akár a lenti képen látható húsvéti keksznyalókákat is.


Húsvéti családi ebédhez szeretne ötletet adni Sara Beunfeld is, aki egyszerű, de annál ötletesebb három fogásos, 8 főre készíthető ebédmenüt mutat be, amelyekkel nem kell sok időt tölteni, de biztos utolsó morzsáig el fog fogyni. 
- Előétel: füstölt lazacos arab pite
- Főétel: fokhagymás sült borjú hotpot burgonyával
- Desszert: amaretto-s mazsolás sajttorta


De nézzük a BBC Great British Bake Off műsor sztárjainak brutál húsvéti tortáit:
- Csokoládés chiffon torta sós karamellás vajkrémmel ( John Whaite, a legutóbbi nyertes)
- Bakewell ombre torta (Edd Kimber, 2010 nyertese)
- Narancsos réteges torta (Mary Berry, zsűritag)
- Málnás red velvet torta (2011 nyertese)
- Paul fehér simnel tortája (Paul Hollywood, zsűritag)

Az Egészséges fejezetben a húsvéti lakmározások után/helyett (kinek mi tetszik) a hozzám hasonlóan inkább könnyű salátákat kívánók találnak különleges salátákat, olyanokat mint diós-almás lencsesaláta kéksajttal, padlizsános kecskesajtos saláta mentás-chilis dresszinggel stb.


Még rengeteg recept van, lehetetlenség lenne mindet felsorolni, de még két fontos cikket emelnék ki a legújabb brit BBC Good Food magazinból. Az egyik kedvenc ír fiatal feltörekvő szakácsom,  a 26 éves Donal Skehan - akinek Kitchen Hero c. műsorát ír és brit tévécsatornák is sugározzák és már a 6. könyvét is kiadták - új sorozatot indított a brit kiadásban "Step-by step for kids" címmel, amelyben gyerekekkel együtt süt-főz, ezúttal juharszirupos bacon-ös írós scones-t. 

Gennaro Contaldo konyhája
A számomra legkedvesebb cikk azonban Gennaro Contaldo (A két falánk olasz közül az egyik falánk), a két étteremmel rendelkező szakács és a BBC Two csatorna Two Greedy Italians (Két falánk olasz) sztárja megmutatta a magazinnak a kerti konyháját és természetesen megoszt egy receptet is a legújabb könyvéből. Régóta nagyon szimpatikus nekem ez az olasz Minori városában született pasas, aki már több mint 40 éve él az Egyesül Királyságban, de ez a cikk még közelebb hozta őt a szívemhez. Nem mesélnék az életéről, pályafutásáról most sokat, hiszen kint Londonban megvette nekem Mr M. a Two Greedy Italians c. könyvet is, mert őszintén én az eredeti nyelven szeretem olvasni a könyveket, pláne a szakácskönyveket, mert sajnos annyira sok a félrefordítás (még manapság is sajnos), hogy csak na!!


Visszatérve Gennaro elmeséli, hogy miért építette meg 7 évvel ezelőtt a rendes konyha mellett az otthoni olasz konyhájuk mintájára a kerti konyháját. Azért, hogy mindig emlékeztesse őt arra, hogy honnan származik. Amit mindenképp szeretett volna a konyhába, az a fatüzelésű kemence, szénégető, ahol tud vizet forralni, rizottót, tésztát főzni és egy grillt építettet, ahol barbecue-zni tud. Nagyon régi, viktoriánus kori téglákat használtak a megépítéséhez és természetesen Gennaro kedvenc konyhai eszközei is helyet kaptak a konyhában, edények, serpenyők, fakanalak, kések és kosarak. Gennaro szenvedélyesen gyűjti az agyagedényeket és régi fatálakat is, akárhova megy, mindig vesz egyet-kettőt. Hiszen imádja a régi dolgokat. Van a konyha mellett saját fűszereskertje is, rozmaring kis cserépben, babérlevél fája, paradicsomot is termeszt, és a saját kertjében nőtt szőlőből bort is készít.

Mondanám, hogy röviden ennyi...bár elég részletesre sikeredett a BBC Good Food legújabb brit kiadásának bemutatása. Van már valaki, aki megvette a magyar kiadást? Mennyiben mások a receptek az angol húsvéti számhoz képest? Ígérem, hozok majd konkrét recepteket is belőle, nagyon sokhoz kedvet kaptam. Addig is boldog nyuszit mindenkinek!




1 megjegyzés:

  1. Emese!
    A Good Food magyar kiadása nem azonos az angollal. Szerkezetében igen, de tartalmilag nem: vannak benne magyar anyagok és magyar aktualitások is. A húsvéti receptek nem az áprilisi, hanem a márciusi számban voltak. A képek - címlapok is - lehetnek azonosak, és persze a receptek is nagyrészt a brit kiadásból vannak, de sohasem az aktuális angol lapszám fordítása a magyar. :))
    Katica

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena