Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 18., hétfő

Nigella Lawson féle kukoricakrémleves sajttal sült tortillával és chili paprikával



Nigella Lawson Valentin-napon végre kézbevett Nigella Expressz 2. című könyve velem tartott a hétvégén Békéscsabára. A közel 2,5 órás út alatt alaposan áttanulmányoztam a csodaszép és illatozó könyvet, elolvastam az előszót, az egyes fejezetekhez tartozó bevezetőt és néhány receptet futólag. Teljesen rabjává váltam mind a könyvnek, mind a csaj humorának. 

Mint minden új szakácskönyv esetén, most is "adjuramistenazonnal" ki akartam belőle próbálni valamilyen receptet. A könyvet lapozgatva ez a kukoricaleves nyerte el a tetszésemet, majd miután anyum is átnézte otthon, anélkül, hogy befolyásoltam volna [promise!:)], az ő választása is ugyanerre esett, mivel már vagy ezer éve szemezünk vele az Iguana étlapján. Itt volt hát a tökéletes alkalom, hogy nemcsak hogy megkóstoljuk, hanem mi magunk is főzzük meg. Thanks to Nigella.

Hozzávalók (3 főre):

1/2 kg mirelit morzsolt kukorica
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
17 g búzadara
7 dl zöldségleves alap (1 zöldségleves kockából is készíthetjük)
1 marék sós vagy chilis tortilla chips
5 dkg reszelt sajt (én ezúttal gouda sajtot használtam)
1 piros chili paprika (vagy chili szòsz)


1. Olvasszuk ki a mirelit kukoricát, csöpögtessük le és tegyük egy magas falú edénybe az felaprított újhagymával, fokhagymával és a búzadarával együtt. Botmixerrel pépesítsük, dolgozzuk homogén, pépes masszává.

2. Öntsük át a keveréket egy lábasba, öntsük fel a forró zöldségleves alappal, forraljuk fel, kicsit sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percig közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük.

3. Ezzel párhuzamosan előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra. Egy hőálló tálban helyezzünk el egymás mellett tortilla chipseket és szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt melegítsük át a chipseket. Ennyi idő alatt a sajt is szépen rájuk sül.

4. A levest jó melegen szedjük kis tálkákba, a közepére tegyünk néhány darab sajtos chipset, szórjuk még meg egy kis frissen reszelt sajttal és ha szeretjük a chilis dolgokat, szórjuk meg kimagozott, apróra vágott chilivel. Ha nincs otthon friss chilink, nyugodtan csepegtethetünk rá chili szószt is.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena