Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 27., szerda

Lemon meringue pie, egy csodás habos citromkrémes pite

 

Mi tegnap a munkahelyen egy nappal korábban tartottunk Ákos napot, mert az ünnepelt a névnapját Brüsszelben tölti szerdán. 

Be kell valljam, ezzel a citromos csodával még nagyobb sikert arattam, mint a múltkor a Linda napra készített csokis-mogyorós pitetortával, bár akkor is el voltak ájulva a kollégáim, voltak akik még repetáztak is. Aminek nagyon örültem, hogy most olyan kollégám is megdicsérte, aki alapvetően nem édesszájú, Linda pedig kérdezte, hogy fent van-e már a blogon a recept, mert ezt sütné meg anyukája szülinapjára. :)

Nagyon szuper sütemény lett, régen volt részem ilyen ízorgiában, a tészta egyáltalán nem édes, a lemon curd finom savanykás ízű a sok citromlétől, a hab szó szerint a sütemény megkoronázása, ez a három réteg együtt pedig nagyon különleges, krémes csodát alkot.

Azt még nagyon fontosnak tartom elmondani a sütemény mellett, hogy egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, még ha annak is tűnik. A tésztája egy egyszerű linzeres jellegű tészta, ebben jön a könnyen elkészíthető lemon curd, majd rá a felvert tojáshab.

Hozzávalók (28-30 cm-es tortaformához):
Tésztához:
260 g liszt
150 g vaj
1,5 evőkanál porcukor
1,5 tojás sárgája

Citromos töltelékhez:

3 púpos evőkanál kukoricaliszt
150 g porcukor
3 db citrom reszelt héja
185 ml friss citromlé (kb. 3-4 db citrom leve)
1 narancs kifacsart leve
125 g vaj
3 tojás sárgája és 2 egész tojás

A meringue-hez:

5 tojás fehérje
250 g cukor
3 evőkanál kukoricaliszt

Tészta elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.

2. A lisztet keverjük el a porcukorral, morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és ha szükséges, egy kis tejföl vagy natúr joghurt hozzáadásával egy jól formáhzható, nem túl kemény tésztává gyúrjuk a hozzávalókat. 

3. Lisztezett felületen nyújtsuk ki akkora átmérőjű körré, hogy kitöltsön egy 30 cm átmérőjű, 2,5 cm magas falú piteformát. Béleljük ki vele a kivajazott piteformánkat, a felesleges részt pedig vágjuk le. Szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe pihenni. (Én ezt a lépést most kihagytam és így is tökéletes lett.) Ha kivettük a hűtőből, a tésztára tegyünk egy darab sütőpapírt, szórjunk rá babot, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, majd vegyük le róla a sütőpapírt és a babot és további 5-8 percig, hogy szépen megsüljön a tészta teteje is. Ha kész, vegyük ki a sütőből (A sütőt még ne zárjuk el, mert egy pár percre még vissza fogjuk tenni a kész pitét, hogy majd a hab is megsüljön rajta.)

A citromos töltelék elkészítése:
Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a krémes tölteléket. Ehhez egy kis lábasban keverjük el a lisztet a cukorral és a citromhéjjal. A citromlevet szűrjük le (ez a lépés elhagyható), majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a lisztes, cukros keverékhez. A narancs levét facsarjuk ki, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy 2 dl-t narancslevet kapjunk és ezt is keverjük hozzá. Közepes hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett, amíg egy sima és sűrű krémet nem kapunk. Ha egyet buggyant, vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és addig kavargassuk, amíg teljesen fel nem olvad benne. Egy kis edényben keverjük el a tojások sárgáját (fehérjét tegyük félre a habhoz) és az egész tojásokat (én kicsit robotgéppel kavartam rajtuk), majd adjuk hozzá a krémünkhöz és tegyük vissza a tűzre. Néhány percig még kavargatva főzzük egy kicsit, amíg jó sűrű nem lesz. Ekkor tegyük félre hűlni és készítsük el a habot.

A meringue hab elkészítése:
Egy nagy edénybe tegyük bele a kimaradt (5 db) tojásfehérjénket és kézi mixerrel kezdjük el felverni. Amikor már egész jó állaga van, de még nem teljesen kemény, adjuk hozzá a cukor felét, majd a lisztet és végül a maradék cukrot. Ha jól dolgoztunk, nagyon szép kemény, fényes habot kell, hogy kapjunk.

A torta összeállítása:
1. A kihűlt pitetésztánkon egyenletesen oszlassuk el a citromos krémet (ha nagyon besűrűsödött volna, egy kicsit újramelegíthetjük), majd a pite szélétől a közepe felé haladva kanalazzuk rá a habot. Ha marad meg hab a végén, akkor a közepén oszlassuk el, így szép kupola formát kap a piténk.

2. Tegyük vissza a sütőbe 18-20 percre, amíg a hab kicsit megkeményedik és szép aranybarnára nem sül. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni és legalább egy fél órát pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Érdemes mindenképpen aznap fogyasztani, mert másnapra a habon a cukor kicsapódhat. Az ízélményből nem vont le semmit a hab kicsit összeesése, de legközelebb érdemes fogyasztás előtt, frissen elkészíteni.





3 megjegyzés:

  1. Végre egy pite amit aznap jó megenni, nem kell várni másnapig!!;-)) Nagyon finomnak néz ki, még sosem ettem citromos pitét de erősen kacérkodom a gondolttal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is ez volt az első gondolatom, nem kell várni vele másnapig, sőt kötelező megkóstolni még frissen :)Létezik ennél jobb süti?
      Én is most ettem és készítettem először citromos pitét, pedig már egy ideje szemeztem ezzel a recepttel. Nagyon ajánlom kipróbálásra Neked is! :)

      Törlés
  2. Kedve Emese, szeretném elkészíteni ezt a tortát, a kérdésem az lenne, hogy a kukorica liszt az a sárga kukoricaliszt amit beleteszel, vagy pedig kukorica keményítő? (ami fehér).Válaszodat előre is köszönöm!

    Űdv.:Szidi

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena