Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. január 26., szombat

Lahmacun - a kedvenc török ételem



Végre eljött a napja, hogy elhozzam Nektek a kedvenc török ételem, a lahmacun receptjét. A párommal nagyon gyakran elkészítjük, de még sose sikerült tökéletes képeket készítenem róla, olyan gyorsan elfogytak. :) Na de mostmár nincs kifogás, itt a helye a többi török recept között!!!

A lahmacun (ejtsd: lahmadzsun, jelentése "hús tésztával") egy kör alakú leheletvékony tészta a tetején darált hússal (főként marha vagy borjú hússal), apróra vágott zöldségekkel, úgymint hagyma, petrezselyemzöldje, paradicsom, amit aztán sütőben (eredetileg kemencében) pillanatok alatt megsütnek. Még melegében meg kell locsolni citromlével, rátenni salátalevelet, felcsavarni és már lehet is enni. 

Sokan török pizzaként is emlegetik elsősorban a formája miatt, de ha megkérdezel egy törököt, ő inkább a hosszú ovális alakú pide-jüket hívja inkább pizzának, amely hasonlóan az olasz pizzához, szinte bármilyen feltéttel készülhet. 

Eredete egészen Levante-ig, a korai szíriai konyháig nyúlik vissza. Persze hasonlóan sok más török ételhez, a lahmacun eredete is egy újabb harcot indított a görögök és törökök között, még a 2011-es londoni Nemzeközi Étel- és Ital Kiállításon, ahol a görög ciprusiak úgy mutatták be a látogatóknak a "lahmazou"-t, mint hagyományos házi készítésű ciprusi étel. Ez az állítás nagyon felbosszantotta a török látogatókat. Hüseyin Üzer, török üzletember az állítással kapcsolatban úgy nyilatkozott "Én nem mondok semmit arra, hogy a görögök lemásolták tőlünk (törököktől) a baklavát és lahmacunt, mivel úgysem tudják ugyanúgy készíteni mint mi." Özer szerint ugyanis a lahmazou ízvilágából hiányzik valami, összehasonlítva a török lahmacunnal.

A lahmacun elsősorban Şanlıurfa és Gaziantep dél-kelet törökországi tartományokhoz és azok környékéhez kötődik,de természetesen egész Törökország szerte közkedvelt étel. A Gazientepi Kereskedelmi Kamara 2009-ben megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását ahhoz, hogy Európában a baklavat török desszertként árulják, ennek ellenére sajnos még mindig lehet olyan csomagolt baklavat is kapni, amelyen görög zászló szerepel.

A lahmacunt KÖTELEZŐ mindenkinek legalább egyszer megkóstolnia, utána úgyis lahmacun-függő lesz :) Gyors, egyszerű, finom és könnyű étel. 


Hozzávalók (2 nagyobb vagy 3 kisebb lahmacunhoz):
A tésztához:
3 dl bögre liszt
1/2 evőkanál száraz élesztő
1 teáskanál só
2 dl meleg víz

A feltéthez:
20 dkg darált marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál paradicsomszósz
1 kis csokor petrezselyemzöldje
1 kávéskanál chili krém 
2 evőkanál olíva olaj
só, bors ízlés szerint

+ jégsaláta, citrom




1. A tészta elkészítése: A liszttel elkavarjuk a sót, az élesztőt, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Tegyük félre, amíg elkészítjük a feltétet.

2. A feltét elkészítése: A darált húshoz hozzáadjuk az apróra felaprított vöröshagymát, petrezselyemzöldjét, a paradicsomkrémet, chili krémet (1 kávéskanálnyi krémtől nem lesz erős, szóval annak sem kell félnie, aki nem bírja az erőset), olíva olajat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

4. A tésztát két vagy három részre osztjuk. Lisztezett felületen nagyon nagyon vékonyra kinyújtjuk, ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd attól függően, hány részre osztottuk a tésztánkat, annyi részre osztjuk a húsos mixet is. Jó vékonyan elegyengetjük kézzel a húst a tésztán (teljesen a széléig tegyünk belőle, mert sülés közben kicsit néha össze szokott ugrani a hús, így úgyis lesz pereme a lahmacunnak). Kis olvasztott vajjal kenjünk meg a tészta szélét ott, ahova nem került hús.

5. Az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk arra, hogy ne süljön/piruljon meg a tészta széle nagyon, mert akkor nagyon ropogós lesz és nem lehet majd felcsavarni a tésztát.

6. Ha kész, még melegen tálaljuk. Készítsünk az asztalra cikkekre vágott citromot és salátaleveleket külön tányérokon. Törökországban is ugyanígy szervírozzák, így mindenki magának tudja elkészíteni a lahmacun-ját, azaz ráfacsarni a citromlevet, ráhelyezni 1-2 salátalevelet, majd felcsavarni.

Elengedhetetlen mellé a rakı, a törökök ánizspálinkája, mint minden meze-hez (hideg-meleg előételhez),a hogyan azt mi is mindig tesszük a párommal, legutóbb az içli köfte mellé ittuk. 

Afiyet olsun!! 




3 megjegyzés:

  1. Igen szuper ez a török étek, köszi a receptet!
    Matyi

    VálaszTörlés
  2. "Könnyű étel" Ezt gondolom Te sem írtad komolyan, szénhidrát meg hús és könnyű :)))

    VálaszTörlés
  3. a legeslegjobb török étel, nekem is kedvencem. holnap csinálok is :-)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena