Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. december 21., péntek

Olasz karácsonyi sütemények a Chefparadénál - 3. Panettone


A Chefparade kurzusán az olasz karácsonyi sütemények sorában harmadikként a panettonét készítettük el. 

A panettonét, az édes cipók egy fajtáját, amely  Milánóból származik, így a város egy szimbólumának is számít (a milánóiak csak "paneton"-nak hívják), rendszerint karácsonykor és új évkor készítik Olaszországban, Délkelet Franciaországban, Brazíliában  Peruban, Máltán, Németországban és Svájcban. Dél-Amerikában, különösképpen Brazíliában, Argentínában, Uruguayban, Venezuelában, Kolumbiában, Peruban és Chilében a karácsonyi vacsorák kötelező elemének számít.

A panettonénak jellegzetes henger alakja van, 12-15 cm magas, a teteje kupola formát ölt a sütés során, súlya pedig elérheti akár az 1 kg-ot is. Tradicionálisan kandírozott narancshéjat, citromhéjat, reszelt citromhéjat és mazsolát tartalmaz, de ezen felül rengeteg variációja létezik még, úgy mint sima vagy csokis panettone. Vékony szeletekre vágva tálalják és édes meleg ital vagy édes bor mellé (pl. Asti vagy Moscato d'Asti) fogyasztják. 

Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 dl tej
8 dkg vaj
6 dkg cukor
1/4 kocka friss élesztő
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
5 dkg mazsola
6 dkg kandírozott gyümölcs
3 dkg aszalt füge

Tetejére:
1 evőkanál vaj
fél tojás felverve
1 evőkanál tej
1 dkg mandulaforgács (opcionális)

1. Az élesztőt felmelegített kb. 1/2 dl tejbe morzsoljuk, egy csipet cukorral megszórjuk és kb. 10 percre félretesszük felfuttatni. 

2. Amíg az élesztő felfut, egy nagy tálba kimérem a lisztet. A közepébe egy kis mélyedést készítünk, beleszórom a sót, beleöntöm a közepébea maradék 1/2 dl tejjel elkevert tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat. Ehhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és kézzel laza tésztát gyúrunk. Ha összeállt, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Mi a kurzuson 50°C-ra előmelegített sütőbe tettük be.)

3. Amikor megkelt, belegyúrjuk a tésztába az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket. Kivajazzuk a cserépedényt és beletesszük a tésztát. A fenti mennyiségű tésztához egy kb. 1,4 l űrtartalmú (16 cm átmérőjű, 15 cm magas) cserépedényt használunk. Ismét kelesztjük a tészát kb. 15 percig, majd közben a sütőt előmelegítjük 170°C-ra.

4. Mielőtt betesszük a sütőbe, egy éles késsel a tészta tetejére egy keresztet vágunk és a mélyedésbe egy kevés vajat teszünk, egy kevés tejjel elkevert tojással megkenjünk a tetejét és ha szeretnénk, megszórjuk mandulaforgáccsal. Az előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena