Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. november 19., hétfő

Fokhagyma krémleves

 
Amióta megérkezett az ősz és már majdnem a tél is, folyamatosan a meleg leveseket kívánom. Így történt ez a hétvégén is. A krémleveseket a lehető legegyszerűbb elkészíteni, nem igényelnek komolyabb szaktudást, így bárki bátran komolyabb konyhai rutin nélkül is belevághat az elkészítésükbe, a siker tuti nem marad el.

Amiért pedig különösen odavagyok a krémlevesekért, az az, hogy variációjuk, ízesítésük végtelen, csak a képzelet szab határt nekik.

Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy egész fej fokhagyma (kb. 12-15 gerezd)
3-4 nagyobb szem burgonya
5 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál szerecsendió
4 dl húsleves alaplé
2 dl tejszín


1. Pucoljuk meg a hagymákat, aprítsuk fel, a  fokhagymát zúzzuk össze, hámozzuk meg a krumplit, majd daraboljuk fel kis kockákra.

2. A vajat olvasszuk fel egy lábasban, majd a vöröshagymát pároljuk üvegesre rajta. Adjuk hozzá az apróra vágott krumplit is, pároljuk kb. 5-10 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Vegyük alacsonyra a lábas alatt a hőmérsékletet, hogy oda ne kapjon a fokhagyma, mert könnyen megkeseredik. Így pároljuk további 5 percig, majd öntsük hozzá a levest és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.

3. Kb. 10-15 perc főzés után vegyük le a tűzről a lábast, turmixoljuk össze a tartalmát, majd tegyük vissza főzni. Folyamatos kevergetés mellett önthetjük is hozzá a tejszínt. Forraljuk fel ismét a levest, ha szükséges, fűszerezzük még egy kicsit, illetve ha túl sűrűnek találjuk, öntsünk hozzá még egy kis vizet.
4. Tálaláskor reszelhetünk a tetejére sajtot, illetve felkínálhatunk mellette egy kis sajtos pirítóst vagy szórhatunk is rá kenyérkockákat. Így is, úgy is nagyon finom...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena