Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. november 14., szerda

A Mindmegette-Lidl receptversenyen nyert gasztrokuzus a Chefparadenál

Forrás: Mindmegette.hu

2012. november 11-én került sor a Mindmegette-Lidl közös szervezésében lezajlott őszi receptversenyen fődíjas receptekkel nyert gasztrokurzust. A szokásokhoz híven ezúttal is a Chefparade Bécsi úti főzőiskolájába szerveztek. Én is azon szerencsések között lehettem, ahogyan arról október 29-én nagyon örömömben már beszámoltam Nektek, akiknek a receptje elnyerte a zsűri tetszését.

Délelőtt 10 órakor Filep Kata, a Chefparade házigazdájaként köszöntött mindenkit, a receptverseny nyerteseit, a kurzusra velük tartott partnereket, barátokat, családtagokat, illetve természetesen a Mindmegette csapata is megköszönte a játékon való részvételünket. Én a hozzám hasonlóan állandóan sütő-főző Anna barátnőmet hívtam magammal az eseményre. 

A kurzust vezető Kis Zoltán (alias Döme) ismertette a menüsort (ami annak ellenére, hogy pont Márton napja volt, nem libaság volt - ezért imádkoztunk ugyanis odafele úton Annával :)), majd a kötények kiosztása után neki is láttunk a sütés-főzésnek:

Menü:
ElőételBanános májpástétom (Filep Kata, Chefparade receptje)


El kell mondjam, ez volt az abszolút kedvencem a három fogás közül. Amennyire érdekesnek, talán kicsit bizarrnak tűnik első elolvasásra a recept, annyira kellemes meglepetés volt, különösen Annának, aki azt mondta, hogy kb. 5 éve nem evett májat, nem szereti az ízét, így sorry, de ezt sem fogja megenni. Amikor elkészült a pástétom és megkóstoltam, megnyugtattam, hogy a banántól és a currytől abszolút nem érezhető, legalább nyalja meg egy kiskanálon, és ha nem ízlik, otthagyhatja. A kiskanálból végül egy egész szufléforma lett, majdnem az egész pástétomot elpusztítottunk. Frissen sült bagettel, friss, balzsamecetes rukkola salátával tökéletes ünnepi előétel volt.

A receptet ITT találjátok.

Főétel: Gesztenyés pulykatekercs áfonyamártással sárgarépa és brokkolipürével


A főétel elsőre egy klasszikus gesztenyés pulykatekercsnek tűnhet, de természetesen ennek az elkészítését és ízvilágát is különlegessé tették a Chefparadesok. Nagyon finom lett a vörösboros áfonyamártás, amelyet főzés közben egy kis gyömbérrel és narancslével, narancshéjjal is megbolondítottunk.

A másik szuper dolog, amit ezen a kurzuson tanultam, hogy hogyan kell a már megtöltött, majd baconnel körbecsavart pulykát egyetlen hosszú spárgával megkötözni, hogy egyben maradjon és a baconcsíkok se essenek le róla.

A receptet ITT találjátok.

Desszert: Mogyorótorta fűszeres narancssziruppal


A recept eredeteként a kurzuson kapott kis papírunkon az volt feltüntetve, hogy török/arab édesség. Én ismerve a török konyhát, inkább azt mondanám, hogy a török/arab konyha ihlette ezt a süteményt, maga a kardamommal fűszerezett narancsszirup miatt, ugyanis a kardamom a török/arab világ egy közkedvelt fűszere. Amiért szerintem nem török maga a sütemény alapja, az a tészta piskóta jellege. A török/arab konyhákban ugyanis vagy yufka tésztából (sütőben vagy olajban sült vékony, réteges tészta - mint a baklava) készül vagy inkább grízzel készült, de mindenképpen tömör, masszív tésztából készít süteményeket, amelyekre általában nem a sütőformából való kivétel után öntik le cukorsziruppal, hanem általában még abban a formában hagyva, amelyben sült, így biztosítva, hogy mindenütt jól átjárja a csodálatosan fűszerezett szirupunk. Így lesz még napok múlva is hihetetlenül puha és friss.

Ezt leszámítva tökéletes volt a süti, imádtam, hogy egyszerre volt édes a sziruptól és sós a török mogyorótól (a tésztába ugyanis nem tettünk cukrot egyáltalán).

AZ ebéd elfogyasztása után újra köszönetet mondtak a szervezők még egyszer a részvételünkért, és a Lidl képviselője átadta mindenkinek a Lidl által összeállított ajándékcsomagunkat. A Kiskegyed Konyhájától és a Chefparade csapatától minden versenyző és kísérő főzőpartnerük is kapott egy-egy kis ajándékcsomagot teli csupa-csupa hasznos konyhai dologgal úgy mint gasztromagazinok, fakanál, konyhai fogókesztyű stb.

A receptet ITT találjátok.


Íme mindaz, amit a szuper főzőkurzus után teli hassal hazacipeltem. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk, új technikákat tanultunk és nem utolsó sorban finomakat főztünk és persze egy szuperjó élménnyel lettünk gazdagabbak.

A Mindmegette csapatának beszámolóját ITT olvashatjátok és ahogy ígérik is benne, a főzőkurzusról készült videó is nemsokára elkészül. :)

Nagyon köszönöm még egyszer Mindmegette!!!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena