Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. október 23., kedd

Málnakrémes citromos máktorta

Mák bármikor, bármilyen formában, bármilyen mennyiségben jöhet. Mákkal bármikor le lehet venni a lábamról. Pláne ha citrommal párosítják.

Anyu születésnapi tortájából megmaradt egy kis mascarpone és tejszín is, ezért kitaláltuk, hogy születésnapja alkalmából sütünk valamit, amit holnap bevihet a munkatársainak is. Úgyis régen sütöttem már nekik, amit gyakran szóvá is tesznek :)

Mivel babapiskótánk nem volt otthon, így a tiramisu kiesett. Volt azonban a mascarponéhoz fagyasztott málnánk, húúú, az milyen finom lenne valami különleges alapra rákenve...gondolkoztunk, mi legyen...anyu először valami kakaós-csokis kevert sütit mondott...én erre brownie alapot...ááá, de az túl tömény...na de akkor mi legyen.

Tegnap töltöttem fel a Nosalty-ra a "Máktorta meggylekvárral és citromhabbal" elnevezett receptemet, aminek akkora sikere lett (12 óra alatt közel 3.500-an nézték meg), hogy én teljesen el voltam ájulva a boldogságtól. És ekkor ugrott be a nagy ötlet. Mi lenne ha ezt az alapot sütnénk meg a málnás krémünkhöz. Igen, ez az!!!! Ez a mákos torta egyszerűen zseniális, ahogy sül, egyből belengi a lakást a mák és a reszelt citromhéj illata. Tényleg ajánlom mindenkinek egyszeri.vagy öööö....többszöri kipróbálásra. 

Kicsit változtattam az eredeti recepthez képest rajta, mindjárt látjátok is:


Hozzávalók (kb. 22cm-es tortaformához):
Tésztához:
3 tojás sárgája
11 dkg vaj
11 dkg cukor
11 dkg darált mák
11 dkg liszt
1/2 evőkanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1,5 pohár natúr joghurt

Krémhez
10 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
2 maroknyi friss vagy fagyasztott málna + díszítséhez

Torta elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és vajazzunk ki egy kb 22 cm-es kerek kapcsos tortaformát. 

2 A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
 
3 Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.

4. A joghurtot és a mákos lisztet felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.

5. A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést és a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből és rácson hagyjuk kihűlni.

Krém elkészítése:
6. Amíg a torta hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt kb 20 percre a fagyasztóba tesszük használat előtt (ez azért fontos, mert így könnyebben és jó keményre felverhető a tejszín). Ha lehűlt, kézi mixerrel elkezdjük felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük (Akkor jó, ha az edényt felfordítva nem csúszik ki a habunk).

7. Egy másik tálban a mascarponét elkeverjük a porcukorral, majd belekavarjuk a villával kicsit összetört málnánkat. Ha jól elkevertük, jöhet hozzá a tejszínhabunk. Óvatosan keverjük hozzá, hogy ne törjük össze nagyon a habot. Ha készen van, kenjünk rá a kihűlt tortánkra, díszítsük ízlés szerint friss málnával.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena