Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. október 6., szombat

Caponata - olasz padlizsános antipasti (Jamie Oliver)



Természetesen mi mást cipeltem volna magammal hétvégére a rokonlátogatásba, mint a 2 kg-os új Jamie Oliver könyvemet. A vonatúton elolvastam Jamie olaszországi élményeit, miket tanult az olasz emberektől, és közben el is döntöttem, mit főzünk ma ebédre. Az olasz caponata-ra esett a választásom. 

Ezt a Szicíliából származó ételt melegen zöldséges köretként, hidegen antipastiként fogyasztják az olaszok. A kulcsa az alapanyagok minőségén van, a friss padlizsánon, a zamatos paradicsomon és az eceten.

Hozzávalók (4 főre):
2 nagyobb padlizsán
5 nagy paradicsom
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor friss petrezselyem
tengeri só, frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál oregano
2-3 evőkanál fehérborecet
egy maréknyi magozott olívabogyó
olíva olaj


1. Mossuk meg a zöldségeket, a padlizsánt, paradicsomot kockázzuk fel nagyobb darabokra, a hagymákat pucoljuk meg. Míg a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk. 

2. A padlizsánt olíva olajon elkezdjük megpárolni, megszórjuk oreganoval és egy kis sóval, így kb. 4-5 perc alatt minden oldalát szép aranybarnára sütjük. 

3. Hozzáadjuk a hagymákat és a felaprított petrezselyemzöldet és néhány percig tovább főzzük. Ha úgy érzed nagyon kiszáradtak a zöldségek, bármikor nyugodtan adj hozzá olíva olajat. Add hozzá az olíva bogyót és öntsd le az egészet az ecettel, borsozd. Ha az ecet elpárolgott, adjuk hozzá a felaprított paradicsomot és 15 percig pároljuk. Akkor van kész, ha a paradicsom is puhára párolódott.

4. Tálalás előtt még kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal és szórjuk meg friss petrezselyemmel.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena