Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. szeptember 8., szombat

Meggyes-túrós sülttorta

Amikor még otthon laktam Csabán gyakran jártunk át Gyulára, mindig betértünk a Kis Kézműves Cukrászdába, ahol a kedvencem a meggyes sülttorta volt. Kb. 15 éve fedeztük fel, amikor egyszer nyitási idő környékén tévedtünk be anyummal. Néztük a kínálatot, amikor a hátsó cukrászműhelyből kihozták a még langyos, finoman illatozó, porcukros tetejű túrótortát. Mivel mi nem szeretjük a habos-babos cukrászdai süteményeket (szerintem aki otthon házi süteményekhez szokott, le se menne a torkán), egyből lecsaptunk erre a kecsegtető háziasnak tűnő sütire. Annyira megszerettük, hogy kitaláltuk, hogy otthon megpróbáljuk mi is megsütni, nem lehet annyira bonyolult....annyiszor ettük már, hogy tudtuk, omlós linzertésztából áll az alja, kell hozzá meggy és egy vaníliás-túrós krém.

Néhány próbálkozás után megszületett a jelenlegi receptünk, hála anyunak!!

Adrienn névnapot ünnepeltünk tegnap a munkahelyen, így adta magát, hogy sütök valamit. Ezen a nyáron, amikor volt friss meggy, sajnos nem készítettem el azt a sütit, de ha éppen nincs is meggy-szezon, nyugodtan készítsük el, a meggybefőtt sem vesz el semmit az értékéből.

Mondanom se kell, 5 perc alatt elfogyott.


Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipetnyi só
1/2 citrom reszelt héja

A túrókrémhez:
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
15-20 dkg cukor
50 dkg túró
5 dkg margarin
10-20 g vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás
1 evőkanál búzadara

+1 üveg meggybefőtt vagy 70 dkg friss meggy


A tészta elkészítése: A tészta hozzávalóit gyorsan sima, nyújtható tésztává gyúrjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a citromhéjat és a sót és szép, ruganyos tésztává gyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, majd letakarva 1 órára, de legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és gyümölcstorta-formába tesszük.

A tésztára 1 marék búzadarát szórunk, majd a meggybefőttet lecsepegtetve vagy friss meggyet eloszlatunk a tésztán, majd az alábbi krémet készítjük el és öntjük a meggyre.

A krém elkészítése: A pudingport elkeverjük a cukorral, majd folyamatosan hozzáöntve a tejet, csomómentesre elkeverjük. Folyamatos kevergetés mellett jó sűrű krémet főzünk, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni. Ha éppen langyos, hozzákeverünk 5 dkg-nyi margarint

Amíg a puding hűl, a túrót elkavarjuk egy nagy tálban a vaníliás cukorral, citromhéjjal, sóval, 1 tojás sárgájával és a búzadarával. A kihűlt pudingot hozzákeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét (ha van felesleges 1-2 további fehérje - pl. a tésztából kimaradt - akkor azt is beletesszük, annál könnyebb lesz a túrótöltelék), majd óvatosan ezt is hozzákeverjük a túrós-pudingos krémhez.

Az így elkészült krémet ráöntjük a meggyre, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg úgy nem látjuk, hogy a túró megsült és a tészta teteje szép világos barnára nem sült.

Tálalás előtt egy kevés porcukorral még megszórjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena