Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. szeptember 5., szerda

Almás pite, ahogy mi szeretjük

Minden családban van egy kedvenc, jól bevált almáspite recept. Vagy a nagymamáé, vagy az anyukáé, vagy az egyik ismerősé. Ez a mi kedvencünk. Meg azt hiszem, egy ideje 1-2 kollégámé is.

Valamikor időszámításunk előtt 2000-ben kaptuk anyu egyik munkatársától a receptet, egy kis fecnire volt sokáig leírva, amit valahogy mindig sikerült egy olyan biztos helyre eltennünk, hogy mindig órákba telt, mire újra megtaláltuk valamelyik szakácskönyvbe elrejtve. Tanulva a fentiekből, amióta Pesten vagyok, a legjobb barátnőmtől egyik névnapomra kapott kis csíkos receptes füzetbe van beleírva a "tuti almás recept". 


Anyunak reggel megmutattam a lenti képeket, hogy kikérjem a véleményét, amire csak annyit reagált: "Mindig mondom, hogy a Tied másabb, finomabb mint az enyém! Néha azért elégedett vagyok a sajátommal is, de mégis más mint a Tiéd. Nagyon jól néz ki, a tészta állaga  jó omlósnak tűnik. Egy baja van csak: hogy nem tudom megkóstolni! Ügyi vagy" :)

Hozzávalók:
25 dkg liszt (én ezúttal felesben csináltam 12,5 dkg finomliszt + 12,5 dkg zabpehelyliszt)
7 dkg zsír (vajjal is lehet, de nem lesz olyan omlós)
1 tojás
1/2 kis pohár tejföl (kb. 90 g)
1/2 csomag (5 g) sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor

Töltelékhez:
kb. 70 dkg alma
fahéj
10 g vaníliás cukor

+ búzadara
+ 1 tojás a kenéshez


1. Egy nagy tálban a lisztet összekavarom a sóval, porcukorral, belemorzsolom a zsírt, majd hozzáadom a tojást és a tejföllel jól gyúrható, nem túl kemény, nem túl lágy tésztává gyúrom. Egy órára a hűtőbe teszem pihenni.

2. A töltelékhez az almát meghámozom, lereszelem, fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral megszórom és állni hagyom, amíg a tészta is pihen.

3. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

4. Ha a tésztát kivettük a hűtőből, osszuk ketté. Az egyik lapot nyújtsuk ki, helyezzük egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg búzadarával (a búzadara ugyanis felszívja az alma levét és nem ázik el a tésztánk) és egyenletesen osszuk el rajta az almát. Kinyújtjuk a másik lapot is, rátesszük az almára. A tészta tetejét egy villával megszurkáljuk, majd megkenjük egy felvert tojással. 

5. Előmelegített sütőben addig sütöm (őszintén sose mérem, de kb. 20-30 perc), amíg szép barnára nem sül a süti teteje. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena