Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. augusztus 28., kedd

Török cukkinisaláta Gazientep módra (Kızarmıs Kabak Pıyazı)

És itt egy újabb török előétel a forró nyári napokra. Előételként, azaz meze-ként vagy könnyű ebédként is fogyaszthatjuk.


Hol van Gazientep és miről híres a konyhája? 

Gazientep egy délkelet-törökországi város, a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése. A városnak rengeteg helyi specialitása van, amelyek a történelem és a város földrajzi elhelyezkedése miatt nagyon változatosak. A gazientepi konyhára jellemző a sok hús, joghurt, zöldségek, a piros paprika,  fokhagyma, sütőipari termékek. Emellett a város híres a különleges főzési technikáiról és edényeiről, valamint a fűszereiről, úgy mint a sáfrány (hasbir) és a tárkony (tarhın).

A környékről származó híres ételnek számít többek között: 
lahmacun (más néven török pizza, vékony tészta, tetején darált hússal, ami általában borjú vagy marhahúsból készül. A pizzát citrommal locsolják le, majd salátalevéllel tekerik fel és fogyasztják.)
çiğ köfte (nyers húspogácsa)
zerde (török desszert, egyfajta édes rizspuding, amelyet sáfránnyal színeznek sárgára)
firik pilav
sarma and dolma (töltött zöldségek, töltött káposzta- és szőlőlevél) 


Hozzávalók (mennyiség ízlés és éhség szerint):
kisebb cukkini(k) 
olíva olaj
főtt tojás(ok)
paradicsom(ok)
szárított piros paprika magja (ha szereted a csípőset, chili paprika magot is használhatsz)
ízlés szerint só, bors



Tegyünk fel egy edénybe vizet forralni. Ha a víz felforrt, tegyük bele a tojásokat és újraforrástól számított 10-12 perc alatt főzzük keményre. 

Amíg a tojások főnek, mossuk meg a cukkinit, majd vágjuk karikára. Egy serpenyőben melegítsünk fel olíva olajat és a cukkini karikákat grillezzük meg, amíg mindkét oldaluk szép világos aranybarnára nem sül. 

Ha minden készen van, a cukkiniket helyezzük egy tányér közepére, a tojásokat és a paradicsomot szeleteljük fel és rendezzük el a cukkinik körül a tányéron. Sózzuk, borsozzuk meg, szórjunk rá paprikamagot, majd végül locsoljuk le egy kis olíva olajjal az egészet.

Afiyet olsun!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena