Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. augusztus 31., péntek

Szilvás linzertorta

Ha az augusztusi szilvaszezonról beszélünk, az első dolog, ami az eszembe jut, az az a szilvás linzertorta, ami az egyik régi családi süteményeskönyvünkből származik, lila borítóval, közel 800 édes és sós recepttel. Amikor kicsi voltam, anyummal nagyon sokat forgattuk ezt a könyvet (kicsit meg is viselt szegényke), a lapszélre mindig észrevételeket írtunk a receptek mellé a tapasztalatainkról, változtatási javaslatainkról vagy csak éppen annyit jegyeztünk le, hogy "nagyon finom" vagy "ne próbáld ki még egyszer!".

Néhány éve elkértem anyumtól a könyvet és biztos ez lesz az elsők között, amit beteszek a bőröndömbe, amikor költözök Stockholmba. Rengeteg sós és édes, alap és különlegesebb, egyszerű és bonyolultabb recepteket tartalmaz a világ összes tájáról, de különösen a magyar konyhából.

Mivel benne vagyunk a szilvaszezon kellős közepén, tegnap hazafele menet vettem fél kiló szilvát a zöldségesnél. Elég stresszes volt a tegnapi nap a munkahelyen, ezért alig vártam, hogy hazaérjek és elkezdhessek sütni, ami számomra a kikapcsolódást és feltöltődést jelenti a nap végén. 

Ez lett végül az én és a kollégáim reggelije tegnap. Az eredmény tökéletes lett, mint mindig, ezt az elégedett arcokból sejtem. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű tönköly + 15 dkg búzaliszt)
12 dkg vaj vagy margarin
5 dkg cukor
10 g vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
1 evőkanál rumaroma

A töltelékhez:
50 dkg szilva
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál porcukor

+ búzadara


1. Készítsük el az omlós tésztát a szokásos módon. Egy nagy tálban a kimért lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumaromát, reszeljük bele a citromhéjat, végül a tojások sárgájának hozzáadásával készre gyúrjuk a tésztát, amíg tökéletes állagú, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha kész, fél órára a hűtőbe tesszük.

2. Amíg a tészta a hűtőben pihen, megmossuk a szilvát és 4-8 egyenlő részre vágjuk (mérettől függően), megszórjuk fahéjjal, porcukorral, reszelt citromhéjjal és mindezeket egy kanállal jól összekavarjuk.  

3. Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy kb. 26-28 cm átmérőjű, 2 cm mély piteformát előkészítünk. Kiolajozzuk/kivajazzuk a formát, hogy a torta majd ne ragadjon bele. A tészta 1/3-át levágjuk és félretesszük, amíg a tészta másik részével dolgozunk. A nagyobb tésztadarabot kerek formára kinyújtjuk, úgy hogy egy kicsit túlnyúljon a formán, feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a formába.

4. Szórjunk egy kis búzadarát a tészta aljára (így a tészta nem fog elázni a szilvától), majd a felvágott szilvákat rendezzük el egyenletesen a tésztán. A félretett maradék tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, egy derelyevágó, kés vagy pizzaszeletelő segítségével vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra és rácsozzuk be vele a süti tetejét.

5. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig 200°C-on, majd levéve a hőfokot 180°C-ra további 15 percig süssük. Ha a tészta alja még ekkor sem sülne át, de a teteje már aranybarnára sült, fedjük le alufóliával (így a teteje nem fog megégni, de az alja tovább tud sülni), tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, amíg át nem sül teljesen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena