Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. augusztus 12., vasárnap

Hókifli

Ez a hókifli is a tegnapi kerti partyra készült. Hasonlóan a sajtos kiflikhez, már ebéd előtt elfogyott az összes.

Többféle hókiflit szoktunk készíteni, mindig attól függ, milyen alkalomra szánjuk és mikor van időnk elkészíteni. Ha azt szeretnénk, hogy még másnap is finom, puha maradjon, ezt a receptet szoktuk választani. 

Hozzávalók:
1 kg liszt
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő (kevés langyos tejben felfuttatva)
40 dkg zsír (vagy 68 dkg vaj)
2 dl tejföl
20 dkg cukor
csipet só

Töltelék:
szilvalekvár vagy sárgabaracklekvár


Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, cukrot majd belemorzsoljuk a zsiradékot (az eredeti recept szerint zsírral készül, így sokkal omlósabb, de ha valaki nem szereti, készítheti vajjal is). Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, majd a langyos tejben már felfuttatott élesztőt. A tészta hozzávalóit gyorsan jól összedolgozzuk, de arra vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokáig se, mert a kéz melegétől a zsiradék megolvad és a tészta összeesik. Tehát dolgozzunk gyorsan vele.

Ha kész a tészta kb. 1 órát letakarva pihentetjük.

A tésztát pihentetés után lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 1-2 mm vastagra kinyújtjuk, majd az egyik szélénél elkezdve csíkban elhelyezzük a tölteléket. A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd tekerünk egyet rajta (úgy hogy ne folyjon ki a töltelék sütéskor). Kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, majd világosra sütjük. (Gyorsan sül, vigyázzunk, hogy ne süljön meg túlzottan.) Kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen, de nem forrón porcukorba hempergetjük a kifliket.

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena