Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 28., hétfő

Török vöröslencse leves (Kırmızı mercimek çorbası)

A gazdag és változatos török konyha, amely több millió ember által közkedvelt világszerte, főként az Ottomán Birodalom hagyatéka. A török konyha nemcsak a szomszédos országok konyhaművészetére volt hatással, hanem egész Európáéra. 
 
A török konyha egész Törökországban változatos, eltérő, de a leves mindenhol fontos szerepet játszik, tradicionális jelentősége van. A hagyományos török reggeli népszerűségének elterjedése előtt, a leves volt az általánosan elterjedt reggeli étel a legtöbb háztartásban.
A levesek a török gasztronómiához hasonlóan szintén nagyon változatosak. Lehetnek könnyűek vagy tartalmasak, kiadósak és táplálóak, de a török étkezés általában ezzel kezdődik. A nevüket rendszerint a fő hozzávalójuk után kapják.
 
A legelterjedtebb és legkedveltebb a kırmızı mercimek çorbası (vöröslencse leves), de szintén nagyon népszerű a  yayla çorbası (joghurt leves), tarhana çorbası (a török tarhana búzalisztet, joghurtot and fermentált és szárított zöldséget tartalmaz) és például M. egyik kedvenc levese a domates çorbası (paradicsomleves).

Sokszokr ettem kırmızı mercimek çorbası Törökországban és Magyarországon is, de mint minden leves ez a leves is akkor a legfinomabb, ha otthon készítjük el. Ha jól emlékszek, a konyhai ténykedéseim története során ez volt az első török étel, amit otthon is elkészítettem.

Ha török ételt készítek, csak és kkizárólag törökök autentikus receptjeit használom, ezúttal Hayriye-t

Hozzávalók:
1 csésze vöröslencse
1 közepes méretű vöröshagyma
1 krumpli
1 répa
1 vőkanál parardicsom sűrítmény
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
1 evőkanál menta (én szárítottat használtam)
1 evőkanál zúzott bors
6-7 csésze víz (tehetünk bele egy marhahús leveskockát)


Az öntethez
2 evőkanál vaj (vagy olívaolaj)
1 evőkanál édes vagy csípős paprika
Egy csipet só


 
Hámozzuk meg és vágjuk fel apró darabokra a zöldségeket.

Egy közepes méretű lábasban a hagymát olívaolajon közepes lángon megpároljuk. Ha a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt, répát, krumplit és kb. 2-3 percig együtt pároljuk a hagymával.

Hozzáadjuk a megmosott, leöblített vöröslencsét, forró vízzel felöntjük (amibe előzetesen hozzákevertünk egy marhahús leveskockát), hozzáadjuk még a mentát, sót és jól megkavarjuk. Addig főzzük, amíg a répa, krumpli puhára fő, közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt. Ekkor egy botmixerrel összepürésítjük a levest és adunk hozzá még vizet, ha túl sűrűnek látjuk.

Az öntethez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat megolvasztjuk. Amikor kezd forrni és fröcskölni, belekeverjük a pirospaprikát és a sót.

Melegen tálaljuk a levest, előtte csorgatunk a tetejére a vajas-paprikás öntetből, megszórjuk egy kis szárított mentával és a tányér mellé néhány szelet citromot is felszolgálunk, amelyből a törökökhöz hasonlóan mi is csepegtetünk a levesbe. 

Afiyet olsun!


1 megjegyzés:

  1. Szerintem az egy evőkanál bors nagyon sok. én kevesebbet tettem bele, de így is nagyon borsos lett. ettől eltekintve nagyon finom!!!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena