Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 28., hétfő

Mákszerelem

Azt hiszem a mák iránti szenvedélyemet abból az időből eredeztethetjük, amikor anyum terhes volt velem. Az elmúlt 25 évben rengetegszer elmesélte azt a történetet, hogy a terhessége alatt folyamatosan kívánta a mákot. És evett is persze. Így nem meglepő, ha azt mondom, hogy amióta az eszemet tudom, imádok mindent, aminek köze van a mákhoz.

Köszi Anya, hogy megszerettetted velem egy életre a mákot :)

Gondolom nem is kell mondjam, mekkora sikere volt ennek a  sütinek is a munkahelyen.

Máktorta meggylekvárral és citromhabbal

Hozzávalók:
4 tojás sárgája
15 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg darált mák
15 dkg liszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 citrom
2 dl tej

A citromhabhoz:
4 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1/2 citrom leve

+ bármilyen savanykás lekvár (én meggylekvárt használtam)



Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és vajazzunk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset). 

A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
 
Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.

A tejet és vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.

A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést és a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt.

A citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citromlevet és kanalanként a porcukrot. Vigyázzunk arra, hogy ne verjük túl a habot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.

Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.



Lilafüge receptjéből indultam ki.






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena